welke gezondheidsvoordelen zitten er aan omega 3

omega 3 olie

Iedereen weet dat omega 3 gezond is. Desondanks wordt het in Nederland door de meeste mensen te weinig geconsumeerd. Dit zorgt voor veel problemen, niet alleen in het lichaam maar ook in de hersenen. In dit artikel wordt er nader ingegaan op de sterke effecten van omega 3. U leert zo gemakkelijk omega 3 op te nemen in uw voeding.

Maar wat is omega 3?

Omega 3 is een groep meervoudig onverzadigde vetzuren waartoe het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) behoren.

Omdat ALA een essentieel vetzuur is dat niet door het lichaam kan worden aangemaakt, moet het uit de voeding worden gehaald. De lichaamseigen productie van EPA en DHA uit ALA is ook mogelijk, dit echter beperkt tot geringe waarden.

omega 3 olie

Wat is het belang van omega 3?

Omega 3 olie biedt talrijke voordelen. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat een juiste hoeveelheid EPA en DHA het risico verkleint van cardiovasculaire aandoeningen, zware bloeddruk en hoge cholesterol. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat omega 3-oliën mentale problemen verminderen, zoals gedragsstoornissen (zoals ADHD), vormen van dementie en depressie.

Voor zwangere vrouwen is dit goed nieuws: de inname van DHA tijdens de zwangerschap zorgt voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen en zorgt voor een uitstekend gezichtsvermogen van de baby. Ook na de zwangerschap heeft de baby veel baat bij de inname van omega 3 met behulp van de moedermelk.

De noodzakelijke vetzuren zijn actief in alle weefsels en cellen van uw lichaam en staan in voor de correcte werking van diverse interne processen. Kortom: voldoende inname van omega 3 is echt essentieel om zo goed mogelijk te functioneren!

In welke producten zit omega 3 in?

Omega 3 kan gevonden worden in zowel plantaardige als dierlijke voedingsbronnen. Omega 3 olie bevindt zich vooral in plantaardige vetten zoals lijnzaadolie, bladgroenten, noten, zeewier en avocado.

In vette vis bijvoorbeeld zalm, sardientjes en haringen, net als in eieren, komen de vetzuren EPA en DHA voor.